Workshop Burnout & Stress

Er is momenteel veel te doen in de media rond het burn-out verhaal. Het zit op alle lagen en vooral op alle leeftijden. De tijd is voorbij waarbij men dacht dat het vooral uitgebluste werknemers waren, nee het schrijnende is dat het vooral zeer gedreven, zeer loyale en zeer toegewijde personeelsleden zijn, jong en oud, die er het slachtoffer van worden.

 

Volgens Securex (2014) zou naar schatting zo’n 30% van onze psychische- en gezondheidsklachten rechtstreeks te maken hebben met stress. Ongeveer 1 op 10 bezoeken aan de huisarts zijn burn-outgerelateerd. Eén op de vijf werknemers loopt een verhoogd risico om een burn-out te ontwikkelen.

 

“Iedereen die te lang in een verkeerde omgeving zit, kan ermee te maken krijgen”, zegt expert burn-out professor Elke Van Hoof, “Burn-out is een energiestoornis die het resultaat is van een misgelopen interactie tussen het individu en de omgeving. Er is chaos in het stresssysteem. Je wordt overspannen van teveel stress. Je slaapt slecht, je focust je vooral op wat misgaat, je reageert buiten proportie op kritiek. Je geraakt stilaan in de uitputtingsfase en jouw weerstand daalt.

Stel je bij jezelf de combinatie vast van slaapproblemen, irritatie en gevoelens van uitputting, dan is het hoogtijd dat je rust en zelfinzicht inbouwt.”.

Mensen die in zorgverstrekkende sectoren (therapeuten, zorgverstrekkers, onderwijsmensen, ….) werken, zijn er het meest gevoelig aan omwille van hun profiel en de context waarin ze werken.

 

Deze lezing van 3 uur is een kennismaking/smaakmaker met het onderwerp, namelijk wat doet stress met ons lichaam, wat is een burn-out, de verschillende fases die leiden tot een burn-out. Jullie krijgen enkele tips mee om beter met stressvolle situaties om te gaan.